AMERIKA'DA TÜRK OLMAK - GIDIP DÖNMEMEK DÖNÜPTE BULMAMAK



Fırsatlar ülkesi diye tanımlanır Amerika... İmkanı olanların, burs kazananların, olanak yaratabilenlerin gitmek için kullandığı bir tercihtir. İyi bir eğitim almak, farklı yaşam standartlarına kavuşmak yada sosyal statüyü artırmak için bir şans. Ancak yabancı bir ülkeye giderek orada okumanın veya çalışmanın artı ve eksi tarafları bir kefeye koyup iyiden iyiye tartılmalıdır. Beklentilerin karşılığında elde edilenler ve kaybedilenler neler? Gidenlere ne oluyor? Kaçta kaçı Türkiye'ye yararlı oluyor? Gençlerimiz yıllardır 'Yeni Dünya'ya öğrenime gidiyor peki geri geliyorlar mı? Kazanmamız gereken iş etiği, üretkenlik ve organizasyon yeteneğini yeterince alabiliyor muyuz?

İdealleri adına ABD'ye gitmek isteyen yada gitmiş olanların sayısı azımsanmayacak kadar fazla... İşte bu nedenle TRT, "Amerika'da Türk Olmak" adlı belgeselle gençlerimize ışık tuttu. Böylece orada yaşayanların tecrübeleri, Amerika'daki Türkleri yakından görmüş, tanık olmuş hatta bir süre onlardan biri olmuş bir yönetmenin Tülin Sertöz'ün dilinden toplam 13 bölüm olarak "Amerika'da Türk Olmak" adıyla ekrana yansıdı.

Konuya insan portreleri bazında değil tematik olarak yaklaşan program, her bölümde bir temayı ele alıyor ve kendi içinde bir bütün oluşturuyor. Amerika'da bulunan Türklerin hikayeleri, "Gitmek", "Özgürlük Abidesi", "Merkez Parkı", "Amerikan Rüyası", "Beyin Göçü", "Türk Zekidir", "Kremanın Kreması", "Öykünme", "Mesleğimin Penceresinden", "Türk Yürüyüşü", "Oralarda Bir Yerlerde", "Tarihin Ayak İzleri" ve "Gidip de Dönmemek Dönüp de Bulmamak" başlıkları altında irdeleniyor. Amerika'da çeşitli üniversitelerin, enstitü ve hastanelerin bölüm başkanları ile NASA uzay laboratuarlarının kilit noktalarında araştırma yapan Türk bilim adamlarının büyük başarı öykülerinin yanı sıra, küçük işlerde günde 12 saat çalışmak zorunda kalan Türklerin hayat hikâyesi de ele alınıyor. Benzincilerde pompacı, Türk lokantalarında garson, New York sokaklarında meyve satıcısı olarak çalışanlar, terziler, limuzin sürücüleri, lokanta, market zinciri, inşaat şirketi sahipleri ile doktora öğrencileri hayatlarından görüntüler ve düşünceleriyle bu belgeselle karşımıza geliyor. Belgeselin yapımında; yazan ve yöneten Tülin Sertöz'ün yanısıra, program yardımcısı olarak Fatma Büyükkalkan, kurguda Serap Mutlu, Elvan Kahraman, Amerika'daki kameramanlar olarak ise Sinan Aydoğan, Mehmet Bilgin, Sezai Zabun, Mehmet Gülmez, Ethem Tanış ve Sarper Hokna yer almış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder