Modeminizin arayüzünü kurcalamışsanız eğer karşılaşmış olabilirsiniz. IP havuzu, modeminiz kablosuz özelliğe sahip ise Wlan bölümünde bulunur genellikle.
Her modemde bulunmuyor sanırım. Daha önceden Huawei modem arayüzünü görmüş biri olarak, Huawei marka modemlerde "Erişebilecek maksimum aygıt sayısı" adından bir seçenek sunulmuş mesela, IP havuzu yerine. TP-Link marka modemlerde "ip havuzu" olarak geçiyor direkt olarak. Arayüz ---> Lan kısmından görebilirsiniz, TP-Link modemlerde.
Erişebilecek maksimum aygıt sayısı ve ip havuzu anahtar kelimelerini birleştirdiğiniz zaman aklınızda hemen hemen "ip havuzu" denen özelliğin ne anlama geldiğini anlamışsınızdır sanırım.
Wifi ile internete bağlandığınız zaman modeminiz, örnek veriyorum :
192.168.100.1 şeklinde bir ip adresi atar sizin cihazınıza. Farklı bir cihaz ile bağlandığınız zaman ise ona 192.168.100.2 adresini atar. Siz farklı bir cihazla bağlandığınız sürece her bağlanacağınız farklı bir cihazda sondaki rakamı bir arttırıp, IP adresini bağlanacak olan cihaza atar.
Mesela IP havuzunu 6 olarak sınırlandırırsanız modeminiz sadece 6 cihaza IP ataması yapabilecek ve ondan sonraki cihazlar bağlanamayacaklardır. Hatta wifi ile bağlanacağınız zaman, cihaz bağlansa bile örneğin bilgisayar ile bağlıysanız, wifi sinyali üzeride sarı bir ünlem oluşur. Siz modemi kapatıp açmadığınız sürece de o modemdeki IP havuzu sıfırlanmaz. Modemi her kapatıp açışınızda o kısım sıfırlanır ve daha önce modemin IP atadığı cihazlar silinir. Sonrasında yeniden cihaz alımına başlar..
Şifrenizi verdiğiniz halede, ev dışından birilerin bilgisayarınıza bağlanmasını istemiyorsanız bu yöntemi deneyebilirsiniz. Tabii eğer modeminizde "Erişebilecek maksimum aygıt sayısı" şeklinde bir seçenek yok ise, bu yöntemi alternatif olarak kullanabilirsiniz...
Tek amacı bu değil bu IP havuzunun tabi. Bir diğer amacı ise farklı cihazların/bilgisayarların birbiri arasında, modemin atadığı IP adresleri üzerinden iletişim kurmasını da sağlar.
Tamamen kendi tesbitlerimin sonucu ortaya çıkan bir yazıdır bu. Umarım doğru tesbitlerle anlatabilmişimdir. Google'da arayıp "nedir bu ya?" diye merak edenlere yardımcı olması dileğiyle.. :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder